enter awards

X

THE AWARDS WILL REOPEN IN JUNE 2018. SINGN UP TO OUR NEWSLETTER TO GET UDATES



Goatstown Residence 5
Goatstown Residence 3
Goatstown Residence 2
Goatstown Residence 1

Category Finalist

2018

Goatstown Residence

STUDIO / DESIGNER

Optimise Design

Denise O'Connor

www.optimise-design.com

CATEGORY

Architectural Design

Structures and Spaces

Design Challenge and Design Ideas

The original 1950’s home was lacking in space and had become unsuitable for our client’s growing family. We wanted to create a modern open plan living space to the rear while also including the essentials like a large utility room, guest bathroom and playroom. On first floor a new extension over the converted garage allowed for a generous master bedroom to include a walk through wardrobe and en-suite. The attic was also converted to create a fourth bedroom with a dormer to match the existing house. A clear connection to the garden was very important to our client and this can be seen as soon as you enter the hallway, there is a clear view right through to the greenery outside. The extension is wrapped in “Tegral” cladding panels to give a distinct separation between old and new.

How the brief was fulfilled

The challenge with a large extension is to bring light deep into the existing plan and also not to detract from the garden. The garden was a really important part of this scheme and even though a large extension was planned we wanted to ensure that the outside area still felt spacious. The lack of a corner post really brings the outside in as well as using similar colours on the paving slabs to that of the interior tiles. Large roof lights above make the space very light and bright while the use of “Tegral” cladding panels in a black grey matte finish achieve a contemporary contrast and provide a beautiful back drop to the colours within the garden. The existing 1950’s semi-detatched house sits softly behind this sharp design.

The windows were an integral part of this design and brought us many challenges. This was the first time this type of glazing was used in Ireland. The system is called “Ultraline” which was supplied by McMahon & Nagle Windows and installed by fitters from the UK who flew over to install. We wanted a super slim glazing system to maximise the feeling of the connection with the garden. The locking mechanism is electric and despite the size of the panels the doors feel incredibly lightweight and easy to open and close. The addition of the corner glazing is another added feature which we felt enhanced the space. The lack of corner post brings a whole new element to the idea of indoor-outdoor living.

Stay tuned

Sign up to our newsletter be the first to get updates, tips and inspirations. We will also remind you about all the important dates throughout the IDI Awards busy year.


Join the IDI

The IDI Awards are open to IDI members and non-members this year. The Institute of Designers in Ireland (IDI) is a professional body that represents and supports the needs of all kinds of qualified designers in Ireland.

Please consider joining us