enter awards

X

THE AWARDS WILL REOPEN IN JUNE 2018. SINGN UP TO OUR NEWSLETTER TO GET UDATES



RATHGAR_2
RATHGAR_3
RATHGAR_4
RATHGAR_HERO

Category Winner

2020

Rathgar

STUDIO / DESIGNER

Peter Legge Associates

Patrick Lloyd

www.plaarchitects.ie

CATEGORY

Architectural Design: Residential

Structures & Spaces

CONTRIBUTORS

Patrick Lloyd (lead designer), Peter Legge (architect), Cornelia Hope (interiors), Hugh O’Rourke (architect) all of Peter Legge Associates, John Pigott, CORA Consulting Engineers (civil/structural engineer), Martin Brady, Digby Brady (landscape design)

Design Challenge and Design Ideas

This renovation of, and extension to, a large Victorian end-of-terrace house in Rathgar, required restoration and remodelling of the spaces at the upper levels and the additon of new contemporary living spaces on the ground floor level, addressing the rear garden. A better connection to said garden and allowing ample natural light to the addtional spaces was a priority.

How the brief was fulfilled

The project began with the upper levels being stripped back to their original features and proportions, with insensitive additions removed, so as to again reveal the essential character of the spaces. At the lower level, a subtle remodelling of the interior improves function and circulation, with non-original elements, a side extension, bay window and metal balcony, all removed. A new side door entrance was inserted, leading to a new extension to the rear, that provides additional contemporary open plan living space to the house, with a direct connection to the rear garden. This rear extension is north-facing, but the judicious placement of fenestration, in each of the cardinal directions, allied to a large opening in the roof, allows the space to be light-filled, with the play of light changing over the course of each day.

The internal material palette is restrained, a conscious decision to allow the vibrant artwork to predominate. Taking influence in form from the curve of the existing rear façade, the extension is gently curved along the side access and is finished in render with brownished brass/copper sheeting to the oak window frames and exterior reveals; the former to relate to the finish of the existing house and the latter to complement it with a restrained lustre. The extension roof is covered in an extensive succulent sedum layer that presents a biodiverse fifth elevation when viewed from the upper floors of the main house.

"

Very classy. The refined and elegant rear elevation and extension subtly complements the surrounding existing architecture

"

JUDGES THOUGHTS

Stay tuned

While we can’t be sure of meeting in large groups any time this year, the IDI Awards will be held online again for 2021, following the success of 2020’s online ceremony. We hope to be back in person in 2022, to celebrate 50 YEARS of IDI with a party like no other!


Join the IDI

The IDI Awards are open to IDI members and non-members this year. The Institute of Designers in Ireland (IDI) is a professional body that represents and supports the needs of all qualified designers in Ireland.

Join IDI